Seomra Spraoi – dublinská cyklodílna

seomra 3O dublinském komunitním centru jsem se dozvěděl přes sociální síť facebook a jejich stránku Seomra bikes. Centrum sídlí nedaleko jedné z hlavních ulici O´Connell street a jednoduše se sem dostanete pěšky či na kole.

V pronajatém prostoru v ulici Belveder Court 10 se v přízemí nalézá kavárna, kde si můžete udělat kávu či čaj a v úterý, středu a čtvrtek zde uvaří veganskou večeři, za kterou po vás nebudou chtít víc, než uznáte za vhodné. Letáček v blízkosti kuchyně hlásá, že jídlo nám dává Tesco. Myšleno, že bylo vybráno z popelnice za tescem. Nicméně kvalitě pokrmů to neubírá a večeři, kterou jsem zde ochutnal, bych označil za vynikající.

seomra 4

V prvním poschodí se můžete probrat oblečením ve free marketu, kde jsou věci opravdu free, nebo si vypůjčit některou z knih v místní knihovničce. Dále jsou zde kanceláře organizací zabývajících se protesty proti water charges či právy zaměstnanců.  A v neposlední řadě studovna, kde probíhají schůze a hodiny španělštiny s rodilými mluvčími za přívětivou doporučenou cenou 5 €.

seomra 2

Pro lidi na kolech se zde každou středu otevírá cyklodílna. Místo na dvorku komunitního centra, které má „štít“ vyroben z rámů kol a jiných dílů, plné roztříděného nářadí zašpiněného od šmíru. Ale pro osobu vlastnící kolo kompletně bez vybavení je to spása, pokud nechce platit v servisu za každou prkotinu a radši si ruce zamaže sám. Samozřejmostí je přítomnost dobrovolníka, který vám rád poradí nebo pomůže s opravou vašeho bicyklu. Místní postery žádají, abyste udržovali pořádek, a co si půjčíte nebo vezmete poctivě ohodnotili a darovali v příspěvku. Mezí dílnou a samotným centrem je ještě pár míst na sezení. Můžete zde také čekat na večeři a vyhřívat se u kamen vyrobených z pivního sudu.

seomra 1

Seomra spraoi s dílnou na tomto místě sídlí již od roku 2008. Bohužel se budou muset přestěhovat, protože nezvládají platit nájem. Zatím to vypadá na přesun do nedalekého squatu, ale s tím přichází i nejistota a problémy s úřady. Koncept svépomocné dílny a komunitního centra fungujícího na dotacích je úžasný, ale jak dlouho je udržitelný?

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.