Nevyužitý potenciál v centru města bude zakonzervován

letni_stadionTřeba takto by mohly být přepsány novinové titulky týkající se přestavby letního stadionu, která byla v minulých dnech avizována pardubickou radnicí. „Z pohledu územního plánování je zachování letního stadionu jednou z nejhorších variant. Rozsáhlé a cenné území bude sloužit naprostou většinu času pouze několika desítkám lidí,“ říká Vojtěch Jirsa z občanského sdružení Město na kole.

Město má přitom ojedinělou možnost celé lokalitě vdechnout život, vytvořit podmínky pro rozvoj obchodu, podnikání a bydlení, oživit nábřeží Labe a v návaznosti na Tyršovy sady pozvednout další zanedbanou městskou plochu na úroveň 21. století.

Na úvod je třeba připomenout, že mluvíme o lokalitě s přímou vazbou na řeku, centrum města a zámecký park. Druhou takovou plochu v Pardubicích nenaleznete. Tyto hodnoty by mohly denně užívat tisíce lidí, kteří zde budou bydlet, pracovat i odpočívat. Smysluplné využití tohoto prostoru by vedlo především ke zvýšení kvality života ve městě a atraktivity Pardubic obecně. Jedná se o lokalitu v blízkosti veškerých služeb a vybavenosti, což představuje velkou konkurenční výhodu pro její budoucí uživatele a snižuje nároky na dopravu (ve srovnání s vybaveností nebo bydlením v okrajových částech města). Nové služby a vybavenost by poskytla lokalita také zbytku města.

V řadě textů uveřejněných k tomuto tématu zazníval názor, že zachování letního stadionu je vítězstvím nad tlakem developerů. Domníváme se, že případný zájem developerů pouze potvrzuje fakt, že se jedná o místo s nadstandartním rozvojovým potenciálem. Pozemek je ve vlastnictví města. Město rozhoduje o tom, za jakých podmínek území developerům prodá. Existují nástroje územního plánování, kterými lze případného developera donutit k respektu k hodnotám území, k vybudování kvalitních veřejných prostranství a případně i ke konkrétnímu funkčnímu využití území. Pokud město stanoví jasná pravidla, je developer naopak tím, kdo dává městu nové příležitosti.

Ruku v ruce s diskuzí o novém využití území dnešního letního stadionu by měla probíhat také diskuze o tom, kde by měl vzniknout nový reprezentativní fotbalový stadion. Domníváme se, že vhodných ploch s menším rozvojovým potenciálem a lepším dopravním napojením je v Pardubicích celá řada.

Za zmínku stojí také způsob, jakým bylo o dalším osudu plochy s možná největším rozvojovým potenciálem uprostřed města rozhodnuto. Již dříve jsme upozorňovali, že nepromyšlené zásahy v této lokalitě nikomu neprospějí. Je škoda, že téma nebylo diskutováno s veřejností, nebyly přizvány spolky, které se problematikou zabývají, ani další subjekty se vztahem k oblasti. Je škoda, že nové radnici se nedaří navázat na poměrně vstřícný vztah k obyvatelům, jež je charakteristický pro nedávné projekty (Park na Špici, Náhrdelník Chrudimky, Stadion na Dukle, Automatické mlýny atd.) „Je mi líto, že jsem se jako člen komise pro urbanismus a architekturu dozvěděl o záměru vedení města z médií. O čem jiném už by se mělo na komisi pro urbanismus a architekturu diskutovat?“ říká Vojtěch Jirsa.

Příspěvek byl publikován v rubrice Brána borců, Koncepce, Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.