Pardubice čeká velká změna. Přejmenují se!

Pardubice mění názevNové vedení Pardubic potvrdilo pověst nekompromisních manažerů, kteří se k prosazení svých vizí nebojí přijmout i radikální opatření. Na své poslední schůzi zastupitelstvo rozhodlo o změně názvu města. Čeká se ještě na schválení ministerstvem vnitra, ale je téměř jisté, že od příštího roku budeme na cedulích u silnic vídat nové jméno. To by mělo lépe vystihovat skutečný charakter našeho moderního města. Pardubice se přejmenují na Parkoviště.

Pro někoho možná překvapivý krok je výsledkem hlubší analýzy, kterou si vedení města nechalo vypracovat.  „Chtěli jsme začít s čistým listem,“ řekl k tomu primátor Martin Charvát. „Starý název města byl zjevně neaktuální, odkazoval k něčemu, co už tu dávno není,“ doplnil. Skutečně, díky dlouhodobé snaze radnice už ve městě nezbylo ani pár dubů, přejmenování tedy bylo jen otázkou času. Jak ale radní dospěli k novému názvu?

„Nové pojmenování je odrazem naší snahy o celkovou proměnu města,“ vysvětluje Charvát. Název podle něj dobře vystihuje jak vizi směřování města, tak i jeho dopravní politiku, která je v 21. století skutečně ojedinělá. To se už také promítlo do názvů některých lokalit v centru. Po Parkovišti Dukelských hrdinů, Pernštýnském parkovišti a plánovaném Parkovišti borců je změna názvu města už jen pověstnou třešničkou na dortu.

Někoho by jistě mohlo napadnout, že taková změna si vyžádá nemalé náklady. Přepracování veškerých oficiálních dokumentů, změna značení budov, loga městských společností a další úpravy budou město stát miliony korun. Vedení radnice ale tvrdí, že by změnou názvu mohlo naopak ušetřit. „Analýza nám potvrdila, že nový název definitivně utne veškeré spory o zřizování parkovacích ploch v centru. Město by tak díky efektivnější práci mohlo ušetřit až desítky milionů korun,“ vysvětluje primátor Parkovišť Martin Charvát. Nezbývá, než popřát Parkovištím vše nejlepší do nové éry.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Brána borců, Inspirace, Koncepce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.