Moje zkušenosti s bezpečnostními stojany a vložkou

Dlouho jsem s pořízením zámkové vložky váhal. Nakonec jsem se pro ni rozhodl.

Když bezpečnostní stojany do Pardubic přišly, považoval jsem je za naprostý nesmysl. Vždyť nikdy nebudou všude, a tak stejně budu muset vždycky vozit i klasický zámek.

První posun u mě nastal, když jsem pochopil, že není zámek jako zámek. Po letech, kdy jsem si nechával ukrást nové horáky zamčené lankovými zámky za pár stovek, jsem si koupil zámek za 1 100 Kč od renomovaného německého výrobce. Zabezpečení, které mému kolu poskytuje, není absolutní. Ale ve chvíli, kdy jsou kolem zamčena atraktivnější kola daleko horšími zámky, je to moje v bezpečí.

A tady je první výhoda vložky do bezpečnostního stojanu: vysoký stupeň zabezpečení za cenu laciného zámku. Vložku lze koupit za 100 korun, držáček pro její připevnění na kolo za 65 korun.

Pořád ale zůstává námitka, že bezpečnostní stojany nejsou všude, a proto stejně potřebuji běžný zámek. K pořízení vložky mě nakonec přivedla potřeba mít jedním zámkem zamčené kolo v Pardubicích na nádraží a druhý zámek mít k dispozici v Brně.

A právě pro zamykání kola na nádraží jsem si zvolil bezpečnostní vložku. Radost mi zatím kazí jen to, že bezpečnostní stojany u nádraží nejsou zastřešené.

Vystačím si s bezpečnostní vložkou bez jiného zámku? Tak téhle zkoušce jsem se mimoděk vystavil právě tím, že jsem si zámek odvezl do Brna a tam ho zapomněl.

Hned cestou z nádraží mě čeká zastavení v infocentru pod Zelenou bránou. A zde nastává první problém; památkáři nedovolí bezpečnostní stojany v městské památkové rezervaci. A to přesto, že je ohraničena čtyřpruhovou komunikací a na historickém náměstí je parkoviště. Nakonec jsem kýžené stojany nenašel ani u Grandu, ani na celém náměstí Republiky, zaparkoval jsem až u předprodeje VČD.

Resumé je tedy jasné. Vložku místo zámku na kolo si nepořizujte. Může se vám ale hodit jako druhý zámek, kterým máte jedno kolo zamknuté na obvyklém místě, zatímco klasický zámek využijete jinde.

Na každodenní cesty by se mohla hodit tomu, kdo má bezpečnostní stojany u svého zaměstnání či školy i u obchodu, ve kterém se cestou domů stavuje.

Spoléhat se ale na přítomnost (a neobsazenost) těchto stojanů je značným omezením svobody, kterou jinak jízdní kolo při pohybu do městě nabízí.

Závěrem ještě šikovná rada, která platí nejen při používání bezpečnostních stojanů. Nepoužívejte rychloupínáky ani motýlky. Pevně utažené matky postačí proti nenechavcům a zloději dají stejně práce jako lankový zámek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 reakce na Moje zkušenosti s bezpečnostními stojany a vložkou

  1. Takže lepší zámek za 1100,- Kč pomohl? napsal:

    Takže lepší zámek za 1100,- Kč pomohl? Od té doby Vám kolo neukradli? Parkujete dlouhodobě a často na ulici? Docela by mne to zajímalo, protože uvažuji o koupi drahého a těžkého zámku. Děkuji za odpověď. Andy

  2. Kuba Kutílek napsal:

    Ano, Andy, od té doby mi kolo neukradli.
    Je pravda, že jsem taky přestal jezdit na nových horácích. Ten poslední už po letech dosloužil.
    Nechávám kolo u nádraží celý týden (někdy i více týdnů), přes noc na ulici (v Pardubicích i v Brně)…
    Poučka říká, že zámek má stát alespoň desetinu toho, co kolo. Já se nezdráhám použít zámek dražší než kolo samotné. To kolo se samozřejmě ukrást dá, ale nevyplatí se to, když vedle je možné snáz ukrást kolo dražší.

  3. Držáček napsal:

    Ahoj, prosímtě, kde se dá koupit držáček na cylindrickou vložku? 🙂

    • Kuba Kutílek napsal:

      Řekl bych, že v Kutilu nebo na Městské policii, stejně jako samotné vložky.

Komentáře nejsou povoleny.