TZ: Pardubice potřebují buspruhy

IMGP0792V minulých dnech oznámila pardubická radnice záměr na zkoušku zrušit vyhrazené pruhy pro autobusy na Sukově třídě. Vedení města tak chce údajně reagovat na dopravní komplikace způsobené probíhajícími stavebními pracemi na území města. Se záměrem nesouhlasí mimo jiných občanské sdružení Město na kole. „V situacích jako je tato, je třeba podpořit způsoby dopravy méně náročné na prostor. Radnice se chystá udělat pravý opak,“ tvrdí Vojtěch Jirsa a Jakub Kutílek, členové Města na kole.

Vyhrazené pruhy pro vozidla MHD a další vznikly na Sukově třídě při rekonstrukci třídy Míru, kdy se na Sukovu třídu přesunuly všechny trolejbusové linky. “Velmi jsme uvítali, když toto opatření zůstalo i po znovuotevření třídy Míru,” říká Vojtěch Jirsa, který o zřízení bus+cyklopruhů na náměstí Republiky a Sukově třídě usiloval už v pozici městského cyklokoordinátora, kterou zastával v letech 2011 až 2014.

V loňském roce se město s tímto opařením přihlásilo do soutěže Cesty městy, která oceňuje projekty zaměřené na podporu udržitelné dopravy, zvyšování bezpečnosti provozu a zkvalitňování veřejných prostranství. Při nedávné návštěvě Pardubic ocenila opatření také profesorka Yoriko Masuyama z Matsumoto University v Japonsku.

Vyhrazeným pruhem projede ve špičkové hodině 44 vozidel MHD v jednom směru, která převezou zhruba 2000 cestujících. Osobních automobilů tu za stejnou dobu projede tisíc, což odpovídá 1300 osob. Přestože se tedy buspruh jeví jako prázdný, jeho skutečná výkonnost je vyšší než v případě nekonečné kolony osobních automobilů.

“Rychlost a spolehlivost MHD je naprosto zásadní proto, aby ji obyvatelé a návštěvníci města využívali, a nesáhli raději po klíčcích od auta. Proto ovšem nesmí vozidla MHD váznout v kolonách společně s osobními automobily,” vysvětluje Jirsa.

Vyhrazené pruhy na Sukově třídě jsou navíc provedeny tak, že neomezují kapacitu křižovatek u zimního stadionu a u elektrotechnické průmyslovky, jelikož jsou ukončeny ještě před řadicími pruhy. Úzké hrdlo je ve skutečnosti hned vedle, a to úsek Jahnova – Prokopův most. Byť se jedná o jednu z nejzatíženějších komunikací ve městě, je pouze dvoupruhová a navíc se na ní nacházejí dva neřízené přechody pro chodce, výjezd ze zastávky MHD a silné levé odbočení do Husovy ulice,” konstatuje Jakub Kutílek, který fungování buspruhů vyhodnocoval ještě jako specialista na dopravu na magistrátním odboru hlavního architekta.

“Jestli Pardubice potřebují v oblasti dopravní infrastruktury něco ještě víc než cyklopruhy, tak jsou to buspruhy,” říká resolutně Jakub Kutílek, který tak dokládá, že Město na kole se již několik let nezabývá jen cyklistikou. A dodá: “Moje cesta po Pardubicích velmi často směřuje přes zdymadlo. Nejen ve špičce z něj vidím, jak na sousedním mostě Pavla Wonky váznou v kolonách autobusy a trolejbusy MHD. Jistě i tady by bylo vhodné vyhradit pruh, který by vozidlům MHD zajistil, že projedou křižovatkou u zimáku alespoň na druhou zelenou. Jelikož Pardubice poněkud zaspaly a teprve připravují zavádění inteligentního dopravního systému, který umožní mimo jiné i preferenci MHD přímo v řízení provozu semafory, je toto nejlepší způsob, jak pomoci vozidlům MHD v plynulém a spolehlivém pohybu po městě.”

Radnice chce údajně buspruhy zrušit na zkoušku. „Pokud chcete vyhodnotit nějaké dopravní opatření, nestačí spočítat, kolik projelo aut před a po realizaci. Je třeba spočítat skutečné časové ztráty všech účastníků provozu a nárůst dopravy v navazujících úsecích. V tomto případě zásadně naroste časová ztráta pasažérů MHD,“ odhaduje Vojtěch Jirsa. Je třeba upozornit na to, že náklady na zkušební opatření takového rozsahu se pohybují v řádu stovek tisíc korun.

Příspěvek byl publikován v rubrice Koncepce, Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 reakce na TZ: Pardubice potřebují buspruhy

  1. super napsal:

    Pánové, když už jste na tom městě seděli, proč jste se sakra nezasadili o vybudování obchvatů, které jsou HLAVNÍM viníkem stávající situace??? Pokud bude SV obchvat, tak si můžete být jisti, že minimálně polovina lidí přestane přes centrum jezdit a najednou bude místa dost. A i na ty Vaše slavné „pruhy“ bude místo!
    A ještě připomínka, ne všichni totiž můžou jezdit MHD či na kole, tak si to prosím uvědomte a přestaňte protlačovat určitý druh dopravy, který je milý hlavně Vám!!!

    • naopak napsal:

      MHD a na kole můžou jezdit všichni. Ne všichni můžou jezdit autem.

    • Demagogie napsal:

      Tak toto tvrzení je opravdu na hlavu postavené. Nezdá se mi, že by auta ve městech byla potlačovana, naopak ostatní druhy dopravy jsou na tom čím dál hůř. Pohyb po městě se díky bezohledným lidem v autech, kteří si nedovedou představit, že třeba na nákup by mohli jet jinak než v autě, stává hororem.

Komentáře nejsou povoleny.