Pardubice čeká velká (cyklo)dopravní událost

Národní konference cyklistické dopravy se pořádá v České republice každé dva roky. Poslední ročník patřil Uherskému Hradišti, kde také vznikla Uherskohradišťská charta sdružující města, která mají chuť a vůli cyklodopravu podporovat.

Pardubice jsou jedním z nich; navíc zde máme velkou tradici ježdění na kole, cyklokoordinátora na magistrátu a dopravní fakultu, a tak se letos uskuteční tato cyklistická akce v našem městě. Zdaleka však nepůjde jenom o kola.

Konference proběhne oficiálně ve dnech 16. a 17. září 2013, ale už v neděli 15. září čeká nejen na účastníky předkrm – po poledni vyráží do Vysoké nad Labem cyklojízda na podporu Hradubické stezky a vpodvečer na Příhrádku proběhne vernisáž výstavy Historie cyklistiky v Pardubicích.

Samotná Národní cyklokonference vypukne v pondělí ráno v aule Univerzity Pardubice. Organizátoři, tedy pardubický Vojtěch Jirsa a národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek se svým týmem, pojali nadcházející konferenci komplexněji s tím, že se nebudou v tématech zaobírat pouze potřebami cyklistů. Na Cyklokonferenci se chtějí především zabývat dopravním chováním a představit Vizi 25 – řešení pro města.

Vize 25 sleduje rozvoj městské mobility jako systému s vyváženým podílem jednotlivých složek dopravy. Cílem je, aby se do roku 2025 přiblížila převážně rovinatá města 25 % přepravní práce jak v cyklistické, tak pěší a hromadné dopravě, a to u cest do vzdálenosti 5 km. Tato vize je vlastně spravedlivým uspořádáním všech složek dopravy ve městě. Vize 25 by měla ovlivňovat všechny koncepční a strategické dokumenty měst.

Tento koncept bude mít své místo celý první konferenční den. Po úvodním slovu vystoupí Gerhard Ablasser z Grazu, Peter Dalos z Budapešti a Ton Daggers ze Zwolle s tématy jako paradoxy udržitelného městského plánování či uliční hiearchie. V pauze na kávu se budou moci hosté zúčastnit speed datingu – u jednolivých stolečků si poslechnou krátké prezentace na různorodá témata týkající se jak dopravy obecně, tak cyklodopravy a třeba činnosti občanských sdružení nebo představení pardubického cyklogenerelu.

foto cyklostrategie.czPo přestávce bude mít slovo pardubický cyklokoordinátor Jirsa, jenž se bude zabývat dopravním chováním v našem městě, a Veronika Šindlerová ze společnosti DHV, která představí integrované dopravní plánování v rovině územního plánování Pardubic. Po obědě následuje prezentace Asociace měst pro cyklisty, Cyklistické akademie a nové Cyklostrategie 2013. Od půl čtvrté bude mít slovo Nadace Partnerství, jež vyhlásí výsledky své soutěže Cesty městy. A večer účastníci můžou využít doprovodného programu v podobě výstavy s komentářem a koncertu.

Druhý den má své téma také jasné. Projekt Quest: V kontextu Akčního plánu pro městskou mobilitu chce Evropská komise urychlit realizaci plánů udržitelné městské mobility a vytvořit její observatoř, která shromáždí informace, osvědčené postupy a nástroje, které slouží k zlepšení politiky městské mobility. Cílem je zavést systém řízení kvality a auditů, díky kterým bude snadné určit, jaké kroky dané město vyvíjí pro zlepšení udržitelné městské dopravy. V současné době se metody Quest účastní 50 malých a středně velkých měst v 13 evropských zemích. Za Česko je to pilotní město Chomutov, dále potom České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Opava a Karviná.

Po úterním obědě, od 14:30, si organizátoři připravili také něco praktického a pro mnohé hosty určitě zajímavého. Exkurze po pardubické cyklistické infrastruktuře, samozřejmě na kolech, se bude pohybovat v širším centru města a ukáže vyhrazené jízdní pruhy pro cyklisty v hlavním dopravním prostoru, cykloobousměrky, zaslepené ulice, jednorázový cyklopřívoz a další. Poté se účastníci přesunou cyklojízdou na Kunětickou horu, kde je bude čekat prohlídka této hradní dominanty.

Večer od 20 hodin mají ještě nejen účastníci, ale veškerá veřejnost, možnost zhlédnout v Automatických mlýnech snímek o urbanismu Lidský rozměr, který promítá v rámci festivalu Město na míru občanské sdružení Město na kole.

Pozvánku na akci, program a způsoby registrace najdete tady.

Příspěvek byl publikován v rubrice Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.