Moje city pro Citybikes

V Praze už šestým rokem funguje cyklistický obchod, jenž místo trekového, horského kola nebo silničky s úzkými galuskami nabízí poněkud jiný sortiment. Zaměřuje se na kola, která jsou přímo uzpůsobená cyklodopravě, jízdě po městě, na kola, která jsou nejen pohodlná, ale sakra dobře vypadají. Prodejen, které se věnují pouze městským kolům, v České republice moc není, tato navíc vznikla jako jedna z prvních. Do obchodu Citybikes jsem se proto musel podívat.

Oranžový štít obchodu Citybikes shlíží z rohu náměstí Svatopluka Čecha v pražských Vršovicích. Za výlohami jsou vystavená různá kola od skládaček, elektrokol až po městské bicykly s historickým designem.

Uvnitř, stejně jako v jakémkoliv cykloshopu, najdete kromě kol i doplňky, které s jízdou na kole souvisí. Jen upnuté dresy, mohutné brašny a aerodynamické přilby zde nahrazují bavlněná trička s potisky, módní tašky přes rameno a helmy, co vypadají jako klobouky či čepice.

Chvíli se rozhlížím a zkoumám červené dámské retrokolo Amsterdam 3g Fun, pak už se mě ujímá Martin Říha, jeden ze spolumajitelů obchodu. Šetří se tu místem a zboží je všude, kam se podívám. Přesto se tu najde prostor pro pohodlí. Sedáme si na pohovku ke stolku, který je zasypaný katalogy a časopisy jak jinak než s cyklodopravní tématikou, a povídáme si o tom, jak tento podnikatelský projekt vznikl, a samozřejmě i o  městské cyklistice obecně.

Popudem, který nakonec skončil firmou Citybikes, byla touha vlastnit kolo do města podobné těm, která se prohánějí ulicemi západoevropských měst. Martin a jeho kamarádi sedli k počítači, aby si vybrali nový městský bicykl, ale žádnou nabídku tohoto typu v Česku nenašli, a google měl problémy vůbec pojem městské kolo zpracovat. S tímto zjištěním se u kluků probudila další touha. Touha podnikat. Brzo se do toho pustili. Museli překonávat těžké začátky, kdy v ČR panovala spíš obliba v horácích a crossech, hnutí za podporu cyklodopravy bylo teprve v rozjezdu a nikdo moc nechápal, proč si kupovat krásné kolo do města, když ho může hned někdo ukrást.

Postupně si ale společnost našla své místo na trhu a s rostoucím vlivem Auto*Matu a obdobných občanských iniciativ a s tím souvisejícím zvětšením povědomí o celé problematice získala také lepší reklamu a více příznivců. Příkladem může být reklamní video, které natočili z vlastní iniciativy dva mladí herci, a majitele obchodu Citybikes překvapili už hotovým spotem.

Citybikes, s.r.o. kromě kamenného obchodu provozuje taky e-shop, v němž naleznete vše, co prodávají v krámku, ale fyzická zkušenost se zbožím je k nezaplacení. Pokud se tedy zajdete podívat do prodejny, postará se o vás jeden z pěti ochotných zaměstnanců, poradí a domluví se s vámi k vaší spokojenosti, ať už jde o nákup kola, cyklistického doplňku nebo opravu, elektrifikaci či předělávku staršího kola.

Některé jednotlivé díly, např. vícestupňovou nábojovou převodovku, která v dnešní době k městským kolům automaticky patří, byste kusově v prodeji nenašli, avšak nemusíte se bát zeptat a jednotlivé díly vám bez problémů objednají.

Dílna je součástí prodejny

Vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet lidí, kteří rádi sednou ve městě na kolo a přestává jim stačit stará eska, a obchod v Praze se časem zaběhnul, plánují kluci ze Citybikes rozšiřování své působnosti. Lákají je lokality jako je Hradec Králové nebo Pardubice, ale jsou to spíš plány do budoucna, nic konkrétního se prozatím nechystá.

Nějakou chvíli si ještě povídáme, ale pak už musí Martin utíkat, protože jedou představovat obchod na nějakou akci. Dovoluje mi si krámek prohlídnout ze všech stran. Vyfotím si dílnu a pár detailů obchodu a pak se smutkem, který pramení z nedostatku pocitu bicyklu pod mým zadkem, odcházím na tramvaj.

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Kola. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Moje city pro Citybikes

  1. Tahle kola jsou luxusně krásná, luxusně drahá, luxusně těžká a do většiny měst se snad ani nehodí. Představa, že by mi někdo takové kolo ukradl není moc fajn.
    Spousta měst opravdu ani moc na cyklisty připravená není a motat se s něčím takovým např. po tom Brně bych opravdu nechtěla. Tohle kolo je opravdu ideální do rovinatého terénu, míst s množstvím cyklostezek a kvalitních uzamykatelných stojanů na kola. Jenže to je asi jenom sen. Takových míst je stále ještě velmi málo. Je to škoda.

Komentáře nejsou povoleny.