Lidé na prvním místě – trolejbusy nesmí být na obtíž

Vybudování pěší zóny na třídě Míru je správným krokem ve snaze o oživení centra města. Ulice města a zejména jeho centrum by měly být atraktivním místem pro pobyt a co nejpřirozenější pohyb po svých.

V případě pěší zóny je pak zásadní právě pobytová funkce prostoru. Jeho uspořádání a vybavení musí lidi lákat k posezení, zastavení s přáteli či dychtivé prohlídce výloh, které zvou do obchodů.

Z tohoto hlediska se jako ideální jeví zřízení pěší zóny s vyloučením dopravy. Ta totiž zabírá značnou část prostoru a celkově narušuje atmosféru prostředí. Význam provozu trolejbusů pro třídu Míru mnozí přeceňují. Úsekem mezi Sladkovského ulicí a Grandem vozy MHD pouze projedou. Rozdíl v docházkové vzdálenosti zastávek U Grandu a Náměstí Republiky je z pohledu celé ulice zanedbatelný.

Jestliže se má třída Míru stát jádrem pardubické pěší zóny, je třeba zde poskytnout maximum prostoru, který bude svádět k trávení času. Místy spočinutí musí být lavičky umístěné samostatně i ve skupinách, stejně jako předzahrádky kaváren a restaurací. Příznivé klima budou zajišťovat stromy a vodní prvky. To vše doplněno praktickým mobiliářem v podobně pítek, stojanů na kola a odpadkových košů, dělených pro třídění odpadu.

Pro zklidnění cyklistické a nezbytné motorové dopravy a její splynutí s životem třídy je prospěšné, aby ani v dlažbě nebyl patrný koridor, prostor by měl působit spíše organicky, než liniově.

Pokud budou tyto požadavky slučitelné s omezeným provozem trolejbusů, jaký si město vyzkoušelo v září při festivalu Město na Míru, je možné takové řešení akceptovat. Přesto ale platí, že dáváme-li fenoménu pěší zóny k dispozici poměrně omezený prostor třídy Míru, je třeba jej učinit maximálně atraktivní. V mnohých českých a evropských městech fungují pěší zóny výrazně většího rozsahu, zahrnující jednotky i desítky uličních bloků, v takovém rozsahu již některé ulice slouží také městské hromadné dopravě.

Ať již pěší zóna vznikne v centru Pardubic v jakékoli podobě, jsem přesvědčen, že se jedná o důležitý krok v souboji s trendy, které prosazují někteří developeři. Nesmíme si nechat město zavřít do krabic.

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.