Na 17.listopadu musí vzniknout cyklopruhy. Ale co parkování?

Ulice v centru Pardubic není dnes bezpečná ani příjemná. Projíždí tudy dost aut, hromadné dopravy i cyklistů. Ti zde zatím nemají cyklopruh. Auta parkují po obou stranách a mezi nimi nezbývá dostatek místa na bezpečné a plynulé míjení cyklistů a motorových vozidel. Cyklista je pak kvůli své bezpečnosti nucen zdržovat provoz, nebo se vystavovat riziku náhlého otevření dveří. O kritické situaci Město na kole psalo v tomto článku.

V ulici je zavedeno parkování po obou stranách. Bez poplatku zde mohou automobily mezi 6. a 22. hodinou zastavit na maximální dobu 30 minut. V ulici se nachází mnoho obchodů a služeb od cukrárny po pojišťovnu. Právě ty vyvolávají poptávku po krátkodobém zastavení. Mezi železničním mostem a křižovatkou s třídou Míru se nabízí 65 až 70 parkovacích míst. Záleží, jak blízko u sebe a jak velká auta zde parkují.

Jednoho srpnového všedního dne mezi jedenáctou dopolední a půl třetí odpolední jsem provedl průzkum parkování. Každých patnáct minut jsem spočítal zaparkovaná auta. Celkové obsazení 68 míst se obvykle pohybovalo mezi 30 až 40 vozidly. V průměru byla pak obsazenost parkovacích míst 53,5 %.

Z celkového počtu lidí, které jsem za tu dobu viděl z vozidel vystoupit, šlo 75 % do obchodu přímo v ulici, 18 % zašlo do jiné ulice (nejčastěji za roh na třídu Míru). Dalších 7 % byly zásobující dodávky. Z 37 aut sledovaných při příjezdu odjelo do 30 minut 70 %. V několika případech vyložili svého spolujezdce a hned pokračovali dál. Jiní se otočili například v cukrárně a do pěti či deseti minut jeli dál. Další si pohlídali čas a téměř přesně využili dovolený limit. Další jej však přesáhli, a to o hodinu, dvě i více. Někteří experti tu zjevně parkují celý den.

Pro lepší plynulost a celkovou bezpečnost provozu je klíčové, aby zde vznikly cyklopruhy. K tomu je však potřeba ubrat polovinu parkovacích míst, aby vznikl dostatečný prostor pro vyznačení pruhů pro cyklisty. Výsledky pozorování naznačují, že by úprava mohla být proveditelná bez omezení dnes legálně parkujících vozidel. Při obsazenosti parkovacích míst 53,5 % porušuje 30 % řidičů předpisy. Čím více času zde parkují, tím více blokují místo desítkám i stovkám dalších, kteří zde parkují krátkodobě a legálně. Všechna auta, která zde zákonně parkují, se podle mého soudu vejdou i na polovinu parkovacích míst, jen je potřeba po změně režimu nepoctivce naučit, že pravidla v této ulici již porušovat nebudou.

Vašek Kříž: redaktor Dopravního webu a člen Auto*Matu

Příspěvek byl publikován v rubrice Koncepce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Na 17.listopadu musí vzniknout cyklopruhy. Ale co parkování?

  1. nejsem sebevrah, jezdím po chodníku!

Komentáře nejsou povoleny.