Kritická situace na ulici 17. listopadu

V médiích nedávno proběhly informace o nebezpečnosti ulice 17. listopadu pro cyklisty a chybějící infrastruktuře. Problém se netýká jen této konkrétní části komunikace II/324, ale celého severojižního spojení města pro cyklisty.


Současný stav
Komunikace II/324, vedoucí přes Pardubice směrem od Hradce Králové na Chrudim, je nejen místem, kterým projede mnoho aut denně, ale také důležitou spojnicí severních a jižních částí města pro pěší a cyklisty. S těmi se město vypořádává různě: od společných stezek pro pěší a cyklisty vedených v přidruženém prostoru v Hradecké ulici, přes polovičatá řešení jako je nedořešený průjezd přes křižovatku u AFI, až po zcela chybějící infrastrukturu na 17. listopadu, kde je situace nejkritičtější. Cyklisté se pohybují v úzkém koridoru mezi dvěma řadami parkujících vozidel. Většina lidí už na vlastní kůži okusila nějaký ten karambol, nebo byla jeho svědkem. Pokud řidič parkujícího vozidla otevře v daný moment dveře, nemá přijíždějící cyklista moc na výběr: buďto narazí do otevřených dveří, nebo vjede pod kola vedle projíždějícímu automobilu. Část cyklistů proto jezdí po silnici v dostatečném odstupu od parkujících vozidel, čímž ale znemožňují automobilům jejich předjetí, většina však ohrožuje vlastní bezpečnost tím, že se snaží uvolnit prostor a jede nebezpečně blízko vedle zaparkovaných vozidel.


Co žádáme
Současný stav při daných intenzitách provozu cyklistů i automobilů není únosný, a proto žádáme Pardubický kraj, aby podnikl k jeho nápravě následující kroky:

– na ulici 17. listopadu zrušil parkování alespoň po jedné straně a vyznačil cyklistické pruhy v obou směrech
– převedl komunikaci na město, a to zejména z toho důvodu, že funkci primární spojky ve směrech na Hradec Králové a na Chrudim komunikace II/324 již nějaký čas neplní a byla nahrazena komunikací I/37. Dle územního plánu by se komunikace na ulici 17. listopadu výhledově měla zařadit do skupiny C, tedy do kategorie Obslužných místních komunikací*


Příklad odjinud
Dobrým příkladem může být město Opava, které se stalo v tomto směru průkopníkem, když se mu podařilo vybudovat cyklopruh na komunikaci I. třídy. Přestože je Ratibořská ulice na silnici I/56 majetkem Ředitelství silnic a dálnic, podařilo se městu prosadit vyznačení cyklopruhů, které získaly ocenění v soutěži Cesty městy.

Závěr
Chápeme, že kraj má i jiné priority, ale nelze proto přehlížet evidentní nedostatky na komunikacích ve městě, které se paradoxně dotýkají největšího počtu obyvatel kraje.

* Obslužné místní komunikace plní funkci obslužnou, což znamená, že zpřístupňují území a objekty. Sběrná dopravní funkce je u nich nežádoucí, stejně tak nemají umožňovat zbytečné průjezdy daným územím. Toho by mělo být docíleno uplatněním zklidňovacích opatření v co největší míře.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Kritická situace na ulici 17. listopadu

  1. chupas napsal:

    o cykloproblemu u AFI jsem chtel taky ublognout, ale nakonec jsem si to rozmyslel. stejne se nic nezmeni. nikdo nic neopravi.
    ten krasny prujezd z cyklopruhu na silnici zadelali pri stavbe AFI a smutne koukam, jak zustava na krizovatce vyhrazeny pruh. Momentalne situaci resim najezdem skrz prechod a nebo pekne hopnout ze zastavkoveho ostruvku.

Komentáře nejsou povoleny.