Převozník pomůže chodcům přes Palackého třídu

Občanské sdružení Město na kole se nesnaží ve městě jen zlepšovat podmínky pro cyklisty, ale chce se celkově zasadit o utváření živější a „žitelnější“ podoby našeho prostředí. V Pardubicích jsou mnohá omezení, která kvalitu městského prostoru snižují. Na jedno z nich se chystá Město na kole upozornit v úterý 20. září 2011.

V odpoledních hodinách budou moct chodci konečně překonat Palackého třídu u Afi Palace jinak než po lávce. Kolem 15. hodiny se zde objeví převozník, aby pomocí christianie, čili dánské nákladní trojkolky, mohl svézt Pardubáky přes ulici.

Na komunikaci existuje v tomto místě jenom přejezd pro cyklisty a množství lidí, kteří po něm přecházejí na druhou stranu, to tudíž činí nelegálně. Přecházení v tomto bodě se přitom nabízí – je to blízko vstupu do obchodního centra a naopak na nám. Čs. legií a do dalších směrů.

Pokud se dnes chtějí lidé dostat přes komunikaci, musí si cestu o dost prodloužit okolními přechody nebo lávkou. Proti ní jako jedinému řešení má však výhrady například Jakub Kutílek, dopravní projektant, který se zabývá městským prostředím: „Je to proti zdravému rozumu, ba dokonce proti normě. Na sběrných komunikacích, jakou je tato třída, se mimoúrovňová křížení nenavrhují. Pokud již existují a nemají přirozené vazby na okolí, je třeba je doplnit také úrovňovým přechodem.“

Převozník, jinak člen o.s. Město na kole Ondřej Novák, k tomu dodává: „Touto akcí připomínáme, kolik restrikcí na nás čeká v pardubických ulicích. Chceme, aby se zde lidi mohli pohybovat svobodně. Neopovrhujeme pravidly, ale ta musejí jít vstříc přirozenému chování.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Kritiky, Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Převozník pomůže chodcům přes Palackého třídu

  1. chvalim napsal:

    chvalim tuto akci. pamatuji roky, kdy u prejezdu stavali MP a davali lidem pokuty. od postaveni AFI to uz neni tak zhave. A taky uz jsem videl plno aut, ktere nezaregistrovali cervenou. a jednu srazku. problemo to je.
    A jeste bych upozornil na znacku Prikazany smer jizdy vlevo (plati pro cyklo), ktera je umistena u tohoto prechodu ze smeru od Tridy miru a nedava vubec smysl. Ten kdo odboci doprava na stezku nebo pojede rovne a zahne do ulice K Polabinam tak se dopusti dopravniho prestupku.

Komentáře nejsou povoleny.