Tradiční Týden mobility oživí Pardubice

Nebaví vás chodit po mrtvé třídě Míru? Ničí vás každodenně ucpané město? Chtěli byste se častěji pohybovat po městě na kole, ale trápí Vás pro to nedostatečné podmínky? Chcete ve městě život?

Od 16. do 22. září bude v Pardubicích probíhat Evropský týden mobility, který pořádá o.s. Město na kole společně s městem Pardubice a o.s. Terra Madoda.

Akce původně zaměřená na podporu zdravější a šetrnější mobility ve městech má letos i další rozměry. Dílčí akce mají ukázat, že cyklistika je vlastně velice zábavný a svobodný způsob dopravy, že se před životem ve městě nemusíme uchylovat za jeho hranice a do krabic, že Pardubice by se svým prostředím mohly leccos dokázat.

V pátek 16.9. v 18 hodin se vše odstartuje Velobiografem. V Divadle 29 se promítne britsko-německý snímek Kráska a Bicykl, který mapuje pohled na život dvou skupin dívek oddělených nejen mořem, ale také jiným společenským klimatem. Bude následovat televizní rozhovor Marka Ebena s inspirativním dánským urbanistou Janem Gehlem.

O den později se od 15 hodin uskuteční výlet na bicyklech za divadlem. Pojede se příjemným tempem do Kunětic, do hostince U Přívozu, kde účastníkům výletu zahraje svůj Stand’artní kabaret pětice herců ze seskupení Vosto5. Možná trochu vážnější tvář ukáže středa 21.9., ale co my víme. V panelu veřejné diskuze zasednou v 18 hodin v Divadle 29 náměstek primátorky Martin Bílek, městský cyklokoordinátor Vojtěch Jirsa, předseda Komise pro dopravu Václav Snopek a člen o.s. Město na kole Jakub Kutílek. Dozvíte se, jaké jsou vize města v oblasti cyklodopravy, k čemu máme cyklokoordinátora, co prosazuje Město na kole, jak dosáhnout toho, aby bylo v ulicích více kol a méně aut, proč to chtít a co to bude stát.

Ve čtvrtek 22.9. neseďte doma, seďte na třídě Míru. Divadla, tanec, program pro děti, koncerty, houpací sítě, pikniky, čerstvá káva od místních živnostníků, stánky s elegantními městskými koly, výstava – festival na míru třídě Míru bude probíhat v centru města od ranních hodin do večera a má darovat dříve oblíbené lokalitě energičtější, veselejší podobu.

Více na mestonamiru.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Tradiční Týden mobility oživí Pardubice

  1. František Mrázek napsal:

    Nebaví vás chodit po mrtvé třídě Míru?
    Nezdá se mi že by byla mrtvá, možná tak ve tři ráno, ale to tam nechodím.

    Ničí vás každodenně ucpané město?
    Ani ne, jezdím na kole. Mimoto znám ucpanější města.

    Chtěli byste se častěji pohybovat po městě na kole, ale trápí Vás pro to nedostatečné podmínky?
    Jezdím každý den, Pardubice mají nejlepší podmínky, nejvíce stezek, co víc ještě chcete?

Komentáře nejsou povoleny.