Jednoduchá matematika

“Dynamo! Dynamo!” chtělo by se skandovat po přečtení článku o plánech nového vedení radnice (iDnes.cz, 2. 12. 2014). Pardubice totiž mají palčivý problém. Během hokejových utkání jejich milovaného klubu není kde zaparkovat! A proto nová radní pro územní plánování, urbanismus a architekturu Helena Dvořáčková přispěchala se zázračným řešením: zbouráme kousek stadionu letního (který jsme před volbami slibovali opravit) a na uvolněném místě vytvoříme 90 parkovacích míst.

To je krásných 450 fanoušků národního sportu dopravených ke svatostánku po vlastní ose. Tedy za předpokladu, že se domluví a trochu se do těch aut namačkají. Ale kdo by se namáhal s domlouváním a mačkáním, když nám radnice tak ochotně zařizuje další místa k parkování? Až dojdou, tak prostě postavíme nová, letního stadionu nám přece ještě dost zbylo. 10 tisíc návštěvníků arény v 10 tisících autech na 100 tisících m2 plochy, to je zhruba 14 fotbalových hřišť plných aut. A taková spousta aut by jistě mohla způsobit menší dopravní komplikace.

Dopravu autem na stadión v centru města by časem měly vyřešit obchvaty. Ale na ty rozhodně čekat nemůžeme! Škrtneme proto z rozpočtu revitalizaci okolí staré plovárny na Chrudimce a za ušetřené peníze “revitalizujeme” silnici, která tudy přece již dávno vede a která shodou okolností prakticky kopíruje trasu budoucího obchvatu. Dvě silnice jsou přece víc než jedna silnice. A čím víc silnic, tím více aut, více parkovacích míst a více silnic…

Zima je před námi. Bude Martin Charvát po vzoru své předchůdkyně také apelovat na řidiče, aby v krizových dnech smogového zamoření raději nevyjížděli? A nechtěla by na to nová radnice jít z jiného konce?

Příspěvek byl publikován v rubrice Brána borců, Koncepce, Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.