TZ: My jsme zadání územního plánu četli – a pochopili

Členky a členové občanského sdružení Město na kole se důrazně ohrazují vůči výrokům zastupitele Petra Klimpla (ODS), že návrh zadání nového územního plánu nikdo nečetl, že byl napsán složitým jazykem či že je příliš obecný.

„My jsme zadání četli, pochopili a připomínkovali,“ říká člen výkonné rady sdružení a jeden ze signatářů připomínek Jan Jirásek.

Návrh zadání nového územního plánu města Pardubic prošel veřejným připomínkováním v létě 2011 a následně jej 20. září schválilo Zastupitelstvo města Pardubic. Zastupitelé mu však zjevně nevěnovali přílišnou pozornost, stejně jako prezentaci vedoucí zpracovatelského týmu, architektky Veroniky Šindlerové, na zasedání 15. května 2012, kdy je primátorka musela napomínat jako školáky, aby nevyrušovali. V její prezentaci totiž mimo jiné nejednou zaznělo motto „Návrat do města“, které je nyní některým zastupitelům trnem v oku.

„Kdyby zastupitelé návrh zadání četli, nemohl by jim například uniknout jeden z hlavních cílů – zastavení rozrůstání města do krajiny,“ konstatuje Jirásek.

Ještě na jaře roku 2013 nejevili zastupitelé znatelný zájem o územní plán a o workshopy pořádané odborem hlavního architekta, na kterých opět nechyběli členové o. s. Město na kole. Situace se změnila na podzim roku 2013, kdy někteří zastupitelé zpozorněli, začali zneužívat nastaveného procesu nad rámec stavebního zákona, dožadovat se dalších workshopů a oddalovat odevzdání variantního návrhu územního plánu.

„Jako příslušníci občanské společnosti vyzýváme zastupitele města, aby uměle nenatahovali fázi zpracování návrhu územního plánu, aby tento mohl být odevzdán a řádně projednán v souladu se stavebním zákonem – mimo jiné i s veřejností,“ deklaruje Jirásek.

„I po kauze Holeček je totiž zřejmé, že někteří občané města mají v zastupitelích nerovné zastání,“ dodává Jirásek.

Přílohy:

Příspěvek byl publikován v rubrice Koncepce, Kritiky, Územní plán. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.