Workshop OHA: Náhrdelník Chrudimky

Odbor hlavního architekta se odvážně pustil do aktivnější komunikace s veřejností. Alespoň u projektu Náhrdelník Chrudimky.

Přestože pozvánka „lákala“ na pouhou prezentaci projektu a diskuzi, zástupci OHA se (údajně na poslední chvíli) rozhodli pro otevřenější formát. 10. dubna 2013 v D29 bylo po krátkém úvodu (klidně mohl být ještě kratší) 30 přítomných náhodně rozděleno ke třem stolům, kde dostali možnost vyjádřit své názory na řešené území.

Účastníci měli nejdříve popsat klady a zápory, případně potenciál současného stavu nábřeží (konkrétních prvků i komplexně). Ty potom orientačně seřadit podle významu. A následně určit aktivity, pro něž by daný prostor měl poskytovat zázemí. Diskuze se nevyhnula ani tématu Mlýnů či prostoru bývalé vojenské plovárny a okolí. Jako plus vidím i to, že celého workshopu se kromě zástupců OHA účastnili také projektanti a dendrolog.

Takováto forma komunikace s veřejností je sice náročnější na zpracování výstupů, přínosem však může být jednak množství podnětů, ale především náhled na to, jak prostor vnímají obyvatelé. A to je výhoda nejen pro projektanty, ale i pro samotné účastníky. Zástupci různých zájmových skupin a komunit se tímto způsobem mohou seznámit s očekáváními a potřebami ostatních, což může přispět k lepšímu přijetí návrhu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.