Pardubáky-zaměstnance čeká našlápnutý měsíc

Jezdíte na kole jenom v přírodě? Točíte kilometry, abyste byli fit? Vadí vám dopravní zácpy? Nebo kolo používáte i na nákup a do práce už teď? Spojte to se soutěžením a přihlašte se do měsíční kampaně, která odstartuje 1. května 2013.

Soutěž Do práce na kole se v Pardubicích uskuteční už potřetí. Pravidla jsou jednoduchá, stačí se spolu s jedním až čtyřmi dalšími kolegy zaregistrovat na webu dopracenakole.pardubice.eu, a vytvořit tak tým. Ten potom musí najezdit alespoň 2/3 cest do práce na bicyklech, přičemž údaje si zapisuje každý člen do soutěžního formuláře. O ceny se bude na závěr losovat.

Už vloni se do kampaně zapojila celkem čtyři města, ani letos v tom Pardubice nebudou samy – do práce na kole se bude v rámci soutěže jezdit v jedenácti českých městech. Hlavním koordinátorem je pražské sdružení Auto*Mat, které má lokální spojence zejména v neziskových organizacích. Jen u nás akci organizuje přímo magistrát v čele s cyklokoordinátorem Vojtěchem Jirsou. Alespoň tím dávají Pardubice najevo, že cyklisty v hledáčku mají, když třeba v infrastruktuře momentálně poněkud pokulháváme.

Pardubický cyklokoordinátor rčení o kovářově kobyle nenaplňuje, sám na kole jezdí vlastně každý den. “Já osobně potřebuji pohyb, a tak volím aktivní dopravu. Často mi na sport nezbývá po práci čas, ale někdy, když mám třeba víc jednání, se mi podaří už během dne potřebu pohybu zahnat. Navíc toho víc stihnu,” říká a přidává aktuální příklad: “Dnes jsem jel na kole do práce, za hodinu mám jednání v Doubravicích, po něm pojedu zpět do kanceláře, potom za přítelkyní na oběd, zpátky do práce a pak zas domů. Celkem najedu nějakých 15 km, přitom se ještě efektivně přepravím a čistím si hlavu.“

Na pardubické soutěžící čekají tři výhry. Zájezdy v hodnotě 30 000 Kč a 15 000 Kč a volné vstupenky na Festival otevřených sklepů. Novinkou jsou drobnější dárky, jako například vstupenky do Prvního českého muzea cyklistiky nebo poukazy na zjištění zdravotního stavu, jež se budou rozdělovat v průběhu soutěže.

Organizátoři chtějí upozornit zejména na to, že ježdění na kole je plnohodnotným způsobem dopravy, který je navíc velice přínosný pro fungování města. “Lidé nejsou hloupí. Každý ví, jaké má pro něj a jeho prostředí cyklodoprava výhody a nevýhody,” říká Jirsa. Mezi benefity patří pro jednotlivce především úspora peněz a času a zlepšování kondice. Kola navíc nepotřebují tolik prostoru jako automobily a jsou samozřejmě i mnohem “čistší”.

Vojtěch Jirsa by chtěl s účastníky kampaně téma cyklistické dopravy a nejen jí několikrát nakousnout: “Mám v plánu vypisovat na webu ankety týkající se dopravy ve městě. Vyhlášení výherců bude spojeno s prezentací nového cyklogenerelu a diskuzí se soutěžícími o tom, co by bylo vhodné udělat ve městě, aby se jim na kole lépe jezdilo. Podobné informace se hodí neustále.”

V Pardubicích nás na jaře čeká nejen pokračování stavebních prací u Parama, ale přidají se další uzavírky, centrum tedy dostane zabrat. Ulevte mu a sobě taky. Pomocí kola. A bez dresů, prosím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.