PCE + HK = VŠL

V pátek dopoledne se na spojnici Hradce Králové a Pardubic pohybovalo několik desítek cyklistů. V každé z obcí po cestě se peloton na chvilku zastavil za účelem pořízení fotografie, malého občerstvení, případně i k podpisu pamětní listiny. Nebyla to, věru, úplně obyčejná projížďka.

Vrcholní představitelé obou krajských měst v doprovodu několika senátorů, poslanců, krajských radní a dokonce i samotného ministra zdravotnictví se tímto způsobem rozhodli vyjádřit podporu propojení východočeského dvojměstí cyklostezkou. Ta by měla vést příjemným prostředím, kopírujíce více či méně tok řeky Labe.

Nakonec se pelotony, které byly původně dva, jeden z Hradce a jeden z Pardubic, spojily ve Vysoké nad Labem. Venku začalo pršet a v neveliké společenské místnosti ti nejpovolanější dostali slovo.

Proslovy zahájil trochu skepticky národní koordinátor rozvoje cyklodopravy Jaroslav Martinek. Vyjádřil obavu ze škrtů ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Nedávno se totiž objevil návrh na výraznou redukci, až téměř úplnou eliminaci prostředků do infrastruktury pro cyklisty. Martinek apeloval na přítomné poslance a senátory, aby proti škrtům protestovali. Vyjádřil obavu, že bez těchto prostředků nebude možné vybudovat ani tuto stezku.

Ve stručném proslovu pardubické primátorky Štěpánky Fraňkové zaznělo, že nejrychlejším dopravním prostředkem v našem městě je kolo.

Za zmínku stojí také připomínka europoslance a místopředsedy Svazu měst a obcí Oldřicha Vlasáka. Dle jeho názoru by se neměla slepá ramena v blízkosti Hradce obcházet, nýbrž přemostit, jelikož stezka bude v budoucnu sloužit stejně tak rekreačním, jako i dopravním cyklistům, kteří kratší a přímější trasování ocení. Tato varianta ovšem naráží na nesouhlas dotčených orgánů životního prostředí.

Jediný řečník, jehož vstup byl odměněn potleskem, byl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Důvodem nebylo ovšem ani zdaleka jeho postavení. Jako dopravní cyklista měl k tématu mnoho co říci. Nejzajímavější byla jeho vize českých měst, ve kterých se postupem času stane kolo výrazně převládajícím dopravním prostředkem.

Prostor dostali i další důležití lidé. Vedle vyjádření podpory stezce bylo častým tématem navázání nového spojenectví mezi oběma městy. Pěkný začátek nového přátelství zpečetilo utkání zástupců obou měst ve fotbale, kterého se ke všeobecnému zklamání nezúčastnila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Příspěvek byl publikován v rubrice Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.