Do práce na kole? No ovšem

U vlakového nádraží. Před nákupními centry. Za branami fabrik. Před hospodami a obchody. U škol. Dokonce před zdravotnickými středisky.

Když přijede neznalý člověk do Pardubic, musí ho udeřit do očí to množství kol, které se dá potkat ve zdejších ulicích. Běžně se tu na kole pohybuje 18 % lidí, do práce jezdí každodenně až 20 % obyvatel. Na české poměry skvělé! Ale nemohly by se Pardubice přiřadit k západoevropským městům, která sahají po číslech dvojnásobně až trojnásobně vyšším?

Jestli na to Pardubice a Pardubáci mají, může ukázat i kampaň magistrátu, která startuje  1. září. Její název je pragmatický – Do práce na kole. Zaměstnanecké týmy soutěží o zájezd za cenu, za kterou se už dá něco užít. Kampaň oživuje, v práci je nové téma k hovorům. „Dneska pršelo, musela jsem autem,“ hlásí Sára. „Cha, nazul jsem blatníky a jelo to taky dobře,“ kontruje Dan z konkurenčního týmu a hned má náskok – zaměstnanci musí vykonat alespoň 2/3 cest do práce na bicyklu, aby byli zařazeni do slosování o hlavní cenu.

Akce upozorňuje. Na levný a rychlý dopravní prostředek, který navíc nezabírá místo a sluší. Na kolo. V Pardubicích to tak možná nevypadá, ale leckde se na něj nějak zapomnělo. Přitom člověk jedoucí na kole je daleko více v kontaktu s okolím, dělá něco pro sebe (pročistí hlavu a procvičí nohy) a ulehčuje nemocnému městu. V Pardubicích, ve městě krátkých vzdáleností, se navíc na kole dá zařídit spoustu věcí v sympatickém čase. A když máte na svém kole třeba košík, dost toho i uvezete.

Podobné kampaně jako ta pardubická zářijová probíhají různě po světě (a na jaře se konala i v Praze). Všude mají úspěch. Soutěžní ceny samozřejmě lákají, ale jde také, oxymoronově řečeno, o přátelskou rivalitu v pracovním kolektivu. O to, že lidé začnou o kole mluvit. Někteří přijdou na to, že se tak dá dopravovat nezávisle, dámy na to, že si kolemjdoucí všimnou nové pěkné sukně jedoucí na kole spíše než té, která sedí v autě.

Je potřeba se o dopravě bavit. Nestačí jen vytvořit na příkaz shora infrastrukturu, leč vhodnou. Doprava ve městech totiž ovlivňuje každého víc, než si vůbec dokáže připustit. Formuje prostředí, ve kterém existujeme. Ukazuje, jak si vážíme veřejného prostoru, co zamýšlíme do budoucna – jestli ve městech jen přežívat, nebo plnohodnotně žít.

Kampaň Do práce na kole: dopracenakole.pardubice.eu

  • od 1. do 21. září 2011
  • registrace do 4. září
  • týmy o 2 až 4 zaměstnancích z pardubických společností a organizací
  • alespoň 2/3 všech cest do práce na kole
  • 22. září na třídě Míru losování výherce zájezdu za 45 000 korun
Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.