Jak se pohybovat v cyklopruzích

V Pardubicích, městě perníku a cyklostezek, vzniká první vyhrazený pruh pro cyklisty. Jak se v něm pohybovat, když sedíte za řidítky. A na co si dát pozor, když sedíte za volantem.

Vyhrazené pruhy ve vozovce na rozdíl od stezky neoddělují cyklisty od motoristů fyzicky, a tak se mohou jevit méně bezpečné. Zkušenosti však ukazují, že praxe bývá mnohdy i opačná.

Zásadním rozdílem mezi vyhrazeným pruhem a stezkou je v českých podmínkách řešení přednosti při křížení s ostatními vozidly.

Stezka je při křížení s komunikací s provozem motorových vozidel přerušena, převedena přejezdem pro cyklisty či přechodem pro chodce. Cyklista tak ztrácí právo přednosti. Na přechodu ztrácí právo býti cyklistou, za což dostává náhradou právo přednosti chodce na přechodu. V každém případě to znamená zdržení a nemalé energetické ztráty.

Situace ve vyhrazeném pruhu je naprosto opačná. Cyklista jedoucí ve vyhrazeném pruhu má přednost před vozidly, které vyhrazený pruh křižují. Na to si musejí motoristé zvyknout, výhodu mají ti, kteří mají zkušenosti z měst s tramvajovým provozem. Analogie mezi tramvají a vozidlem ve vyhrazeném pruhu je přímo uvedena v § 14 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu.

Tramvaj má oproti cyklistovi tu výhodu, že na její straně stojí i fyzikální zákony, proto je třeba zejména při zavádění cyklopruhů zvýšená pozornost na straně motoristů i cyklistů.

Jediným případem, kdy by měl cyklista dát přednost vozidlu, které křižuje cyklopruh, je výjezd ze zastávkového zálivu. Povinnost umožnit výjezd ze zastávky platí pro všechna vozidla a cyklista ve vyhrazeném pruhu v tomto není výjimkou.

Buďme k sobě ohleduplní a trpěliví.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bělehradská - cyklopruhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.