TZ: Propojka Višňovka–Pardubičky vzniká bez koncepce a dostatku informací

DSC_0504Pardubická radnice připravuje výstavbu silniční propojky Višňovka–Pardubičky. Tento záměr je nekoncepční. Radnice nevyhodnotila všechna řešení, která by podstatně lépe vyhověla potřebám obyvatelstva města i krajské nemocnice.

Pro výstavbu propojky argumentuje radnice dvěma důvody: očekávanou nutnou rekonstrukcí nadjezdu u nemocnice a potřebou zlepšení dopravního napojení místní části Pardubičky, včetně krajské nemocnice a přestavbové lokality bývalé Tesly. Ani pro jeden z uvedených argumentů však nemusí být propojka vhodným řešením.

Jako každá mostní konstrukce vyžaduje údržbu a opravy i nadjezd u nemocnice. Zaznívá obava, že případná rekonstrukce si vyžádá jeho úplnou uzavírku. Jistě by se jednalo o zásadní omezení obsluhy celého území a zejména omezení zdravotnické záchranné služby. Jako jediné možné řešení je potom předkládána výstavba propojky Višňovka–Pardubičky.

„Situace související s rekonstrukcí nadjezdu však může mít hned několik lepších řešení. V první řadě je třeba prověřit, zda existuje možnost zachovat při rekonstrukci částečný provoz pro zdravotnickou záchrannou službu, případně MHD, či kyvadlový provoz v jednom jízdním pruhu,“ konstatuje Jakub Kutílek, který do července letošního roku působil na odboru hlavního architekta. Další možností je zřízení mostního provizoria tak, jak je tomu nyní na stavbě u Parama přes železniční trať do Rosic. Toto opatření je v případě nutnosti úplné uzavírky mostní konstrukce naprosto běžné a účelnější, než je výstavba nové komunikace v úplně jiné, navíc výrazně méně vhodné, trase. Provizorium nemusí nutně spojovat Kyjevskou a Štrossovu jako stávající nadjezd, je třeba se zabývat i možnostmi napojení na rychlodráhu či využití areálu Tesly. Součástí řešení může být i využití stávající lávky přes Chrudimku pod nemocnicí pro vozidla zdravotnické záchranné služby, a to včetně nutných organizačních opatření na příjezdové trase v ulici K Vinici.

„Připravovaná propojka však není nejvhodnějším řešením ani pro napojení Pardubiček a krajské nemocnice na zbytek města a nadřazenou komunikační síť. Tím by bylo bezesporu napojení Kyjevské na rychlodráhu, která je schopná tyto cesty distribuovat jak po městě, tak vně něj,“ pokračuje Kutílek. Na toto napojení si město v minulosti nechalo zpracovat několik studií: Variantou je jak napojení stávajícího nadjezdu, tak zbudování nového nadjezdu. Nový nadjezd by v případě včasné realizace mohl řešit i otázku uzavírky nadjezdu při rekonstrukci. „Toto opatření by bylo výhodnější nejen pro obsluhu Pardubiček, Tesly a krajské nemocnice, ale zejména má reálně potenciál odvést zbytnou dopravu ze Štrossovy a Bubeníkovy ulice, potažmo z centrální části města,“ uzavírá Kutílek. Koncepci napojení je proto třeba vyřešit ještě před odprodejem areálu Tesly.

Příspěvek byl publikován v rubrice Koncepce, Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.