O městských obvodech III: referendum se blíží

Již příští čtvrtek budeme my, občané Pardubic, rozhodovat o tom, zda souhlasíme s členěním našeho statutárního města na městské obvody.

Referendum se koná ve čtvrtek 13. června a hlasovací místnosti, které jsou totožné s tradičními volebními místnostmi, budou otevřeny od 10 do 22 hodin.

Pečlivě nachystaná otázka, o které budou občané hlasovat, zní:

„Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubic na městské obvody?“

Rozhodnutí ANO by tak znamenalo zachování městských obvodů. Otevřené by zřejmě zůstalo, zda se změní jejich počet či rozdělení kompetencí mezi nimi a centrální radnicí. Při nejmenším k vyjasnění (či přerozdělení) kompetencí dojít musí, na tom se dnes shodnou všechny zastupitelské kluby. Situace by se tedy dala nejlépe vystihnout slovy: něco s tím dělat musíme, ale na zrušení obvodů zapomeňme.

Rozhodnutí NE naopak jasně (pokud nedojde na nějakou výkladovou kličku) říká: obvody zrušit všechny. Zastupitelé by v tom případě hlasovali o každém obvodu zvlášť, ale vázáni rozhodnutím občanů, že s obvody nesouhlasí. V takovém případě mají ještě jednotlivé obvody prostor k tomu, aby vyvolaly samostatné referendum, pak platí: Je-li podán takový návrh, lze zřídit nebo zrušit městský obvod nebo městskou část jen na základě souhlasného rozhodnutí místního referenda konaného na území, na němž se navrhuje zřízení nebo zrušení městského obvodu nebo městské části. (Úvahy o tom, co znamená souhlasné rozhodnutí, ponechávám nyní stranou.)

Výsledek referenda bude platný a pro zastupitele závazný jen v případě, že účast na hlasování dosáhne alespoň 35 % a současně se pro jednu z možností vysloví alespoň 25 % všech osob oprávněných k hlasování v referendu. Ale ani v případě, že takové účasti nebude dosaženo, nepůjde o předraženou anketu, ani o sociologický průzkum. K hlasování v referendu mají všichni občané města rovný přístup a i neúčast či neplatný hlas jsou vyjádřením jejich občanského postoje.

Zatímco usnesení zastupitelstva lze revokovat již na příštím zasedání (jak jsme se mohli přesvědčit například v případě pěší zóny na třídě Míru), v referendu by o téže otázce bylo možné znovu hlasovat až za 2 roky, tedy v dalším volebním období.

Pro načerpání dalších informací k rozhodování doporučuji zvláštní sekci na webu města, kde v současné době najdete krátkou informaci o stávajících obvodech (kdy vznikaly či kolik mají obyvatel) a také nástin toho, jak by Pardubice mohly po vzoru srovnatelných měst fungovat bez městských obvodů (což jsem se já snažil popsat již v minulých dílech tohoto seriálu). Stejně tak stojí za pozornost starší návrhy jednotlivých zastupitelských klubů.

K účasti v referendu osobně vyzývají své spoluobčanky a spoluobčany primátorka města Štěpánka Fraňková i lídr opozice Petr Klimpl. Přes výhrady k jejich práci – nebo právě proto – bychom je neměli zklamat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Kritiky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.