Pot, mlíko a polo

I tak by se dal shrnout letošní mezinárodní turnaj v kolopolu, který se uskutečnil minulý víkend v Pardubicích. Čtrnáct týmů z Česka, Polska, Německa a Maďarska se tu utkalo na speciálně upraveném hokejbalovém hřišti o hliníkový bandasko-pohár, originální cyklomedaile a ceny věnované obchody funbikes.cz a Velo Blažek.

Z tvrdého dvoudenního klání vyšel vítězně smíšený maďarský tým Lady & Gentlemen z Budapešti, následovaný německým mužstvem Leipzig a polskými Apollo3 z Varšavy. Akci připravilo občanské sdružení Město na kole za podpory Nadace Vodafone ČR.

Hokejbalové hřiště na pardubickém sídlišti Polabiny se v sobotu po deváté začalo hemžit neobvyklými návštěvníky. Nezasvěcený pozorovatel by asi jen těžko uhádl, proč se tu na betonovém plácku prohání tolik lidí na podivných kolech s pálkami z lyžařských hůlek a odpadových trubek. Na trávě opodál zatím vyrostly stánky českých fixed gearových obchodů Festka a Funbikes a stánek s pivem, limem a klobáskami provozovaný naším sdružením.

Asi o půl jedenácté začalo polo. První den byl vyhrazen poměřování sil jednotlivých týmů v zápasech systémem Round Robin, tedy každý s každým, a i když se pochopitelně nedalo stihnout odehrát všechna kola, výsledky umožnily sestavit pořadí týmů pro nedělní vyřazovací klání. Zápas střídal zápas, sluníčko žhnulo, pivo pěnilo a z reproduktorů zněla řízná hudba. Odpoledne přerušila turnaj krátká průtrž mračen, ale po vymetení vody ze hřiště se mohlo vesele pokračovat ve hře až do večerních hodin. To už bylo jasné, kdo diktuje styl a kdo si polo jen tak oťukává. Někteří z účastníků se následně přesunuli do nedalekého Doli klubu na rock’n’reggae večírek s kapelami Donrvetr a Racoon’s. Před půlnocí ale už většina hráčů zodpovědně vyklidila bar, protože to hlavní mělo teprve přijít.

Nedělní devátá hodina se zdála být šíleným organizátorským nápadem. Tělo ještě rozbolavělé z předešlých zápasů a už bylo třeba nastoupit do rozhodujících utkání. Bez časného startu se ale turnaj nedal stihnout. Hrálo se systémem Double Elimination, tým tedy z turnaje vypadl po druhé prohře. Rozřazení ze soboty pak zajistilo, že se do špičky dostaly všechny kvalitní týmy a v druhé části dne tak bylo opravdu na co koukat. Vyrovnané zápasy plné rychlých akcí, osobních soubojů a elegantních triků byly vděčnou diváckou podívanou.

Vzhledem k minimálním omezením ve specifikaci kol se bikepolo hraje na široké škále strojů a s tím souvisí i různé strategie a styl hry jednotlivých týmů. V Pardubicích tak bylo možné vidět na singlespeed předělaná horská či silniční kola, podomácku vyráběné, ale i luxusní “zakázkové” furtošlapy, speciální kola určená původně na kolovou, nebo staré favority zbavené přebytečných dílů. Diváctvo, bohužel převážně složené ze samotných hráčů, si tak mohlo vychutnat pestrou přehlídku herních stylů. Zvláště zápasy německých Polonauten byly vždy koncertem pro oko, tvořeným téměř akrobatickými kousky a bravurní prací s míčem. Pod německými zadnicemi se totiž skvěly nablýskané bicykly pro kolovou, s jejichž mrštností se ostatní mohli jen těžko srovnávat. Vyblokujete německou hráčku u mantinelu, ale šup – otočka na zadním kole a než se vzpamatujete, Němka už ohrožuje vaši bránu. Ale jak wendelsteinský tým vynikal v obratnosti, tak ztrácel v rychlosti a razanci. To byly naopak silné stránky obou finálových týmů Lady & Gentleman a Leipzig. Suverénní, tvrdá, ale čistá hra, přesné střely a především dostatek drzosti nakonec vynesly maďarskému týmu vítězství.

České týmy za mezinárodní konkurencí zatím lehce zaostávají, a umístily se tak převážně v dolní části žebříčku. Roli domácí jedničky obhájil pražský tým Poločas rozpadu i přesto, že v současné době nemá hřiště pro pravidelné tréninky. V zápasech se ale neztratily ani pardubické týmy Sexy bagři a Bussy Pussy.

Kolopolo je relativně mladý a nepříliš rozšířený sport, kterému se zatím v Evropě věnuje jen pár skupinek nadšenců. Každý podobný turnaj je tak vítanou příležitostí k poměření sil, okoukání taktiky a technických vychytávek i setkání s jinými hráči. Mléčná sprška, přátelská objetí a všeobecná euforie při vyhlašování vítězů také nakonec potvrdili, že i přes vyhrocené okamžiky během zápasů je kolopolo stále hrou pro lady a gentlemany a jde v ní především o zábavu pro všechny zúčastněné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Události. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.