Reakce k článku v Pravobřežním zpravodaji – odborník odborníkům

29. listopadu 2010 vyšlo čtvrté číslo Pravobřežního zpravodaje, v němž se na straně 3 pod nadpisem Cyklopruhy na Bělehradské objevují dva rozdílné názory na tuto problematiku. První je stanovisko vyjádřené Jakubem Kutílkem a reprezentující naše sdružení. Druhý, kritický postoj formulovali pánové doc. Ing. Alexander Chlaň, Ph.D. a doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D., kteří působí na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice.

Prostřednictvím Ing. Pavla Skládaného, vedoucího Oblasti politiky a strategie bezpečnosti silničního provozu v CDV, tímto na jejich mínění ve zpravodaji pardubického MO II reagujeme:

Doslova mne šokovala vědomost, že „v některých zemích je řešení v podobě cyklopruhů praktikováno, když přilehlé chodníky neumožňují vytvoření cyklistické stezky“. Tohle je totální nesmysl, resp. názor poplatný dopravní politice šedesátých let – typické vytlačováním cyklistů na chodníky (aby se uvolnila cesta rozvoje aut). V současnosti jsme již dávno jinde – prakticky ve všech normálních státech se považuje vedení v HDP (hlavní dopravní prostor) a PDP (přidružený dopravní prostor) za rovnocenné a opodstatněné.  Statistiky nesignalizují, že vedení mimo vozovku je, co se nehodovosti týče, lepší, jak pánové uvádějí.

Dále se pohoršují nad tím, že jedna skupina (cyklisté) je výrazně preferována, a podezírají tvůrce, jestli to snad není i záměrem (doslova senzační odhalení)! Vždyť tyto snahy jsou v souladu s evropskou dopravní politikou a preferencí „ekologického“ balíku, tj. MHD, cyklisté, chodci.

Též nikdy neslyšeli o tom, že při plánování cyklistické infrastruktury hraje velikou roli hledisko uživatele – někteří uživatelé (hlavně děti a starší) preferují jízdu v PDP, zatímco mladší, sportovnější a jedoucí na cíl (do práce) raději volí jízdu v HDP (tj. že smysl může být obojí).

Rovněž stojí za to spočítat, kolik stojí kilometr samostatné stezky a kolik kilometr vyhrazeného pruhu, který využívá již existující (předimenzované) dopravní plochy jejím logičtějším rozdělením. Je opomíjená výhoda, že nic nestavíme, leč využíváme to, co je už postaveno.

Též je dobré připomenout velké tlaky na Západě, kdy si cyklistická lobby vynutila zrušení povinnosti užít souběžné stezky a umožnění jízdy po vozovce právě proto, že je to komfortnější (reálný zájem uživatelů o jízdu v HDP).

Coby starý sadista bych pány docenty vyzval, aby svá tvrzení o větší bezpečnosti  provozu v PDP konkrétně doložili statisticky věrohodnými daty (např. důkaz, že pruhy např. v Břeclavi či Brně nefungují a jsou nebezpečné), nikoli osobními dojmy a omletými frázemi o „bezpečnosti a plynulosti silničního provozu“. CDV se od takových názorů distancuje, neboť poškozují politiku podpory rozvoje cyklistické dopravy, kterou sledujeme.


Diskuze je otevřená pod článkem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bělehradská - cyklopruhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 reakcí na Reakce k článku v Pravobřežním zpravodaji – odborník odborníkům

  1. Pardubická univerzita napsal:

    Děkuji za článek ve zpravodaji a odkaz na Váš web.
    Ono se dá trochu trochu tušit, co budou oba pánové za odborníky, když učí na slavné fakultě Jana Pernera, kam k přijetí stačí maturitní vysvědčení. Pan docent Chlaň, specialista na pojišťovnictví a docent Drahotský, specialista na marketing dopravy. Polabinská ODS se znovu snaží zavděčit svým voličům, pro které jsou pěší a cyklisti nižší formou života.
    Pánové, vystupte ze svých SUV a projděte si Bělehradskou ulici pěšky nebo na kole. Změníte názor. Sic sám pruh nepoužívám a raději poruším zákon jízdou po chodníku, velice takové aktivity vítám, jelikož se konečně možná v Pardubicích začne prosazovat někdo jiný, než podnikatelské skupiny z radnice a jejich kamarádíčkové. Pavel P

  2. RE napsal:

    Chapu, ze je cilem primet vic lidi, aby vytahlo kolo misto auta, jenze.. Je opravdu Bělehradská tim pravým místem??? Kdyby se ty pruhy, udelaly v jiných ulicích, byl bych pro. Ale v Bělehradský, kde je stezka podle me dostacujici, jsem proti..

    • Názor na cyklopruh v Polabinách napsal:

      Rád bych vyjádřil názor obyvatele Polabin na nový tzv. cyklo pruh v Polabinách.Budu se snažit být stručný. Je to dle mého názoru naprostá hlupákovina (abych byl slušný), zbytečně vyhozené peníze oknem (to by mě opravdu zajímalo kolik to stálo!), jen diletant a člověk, který do toho nedává svoje peníze, to může schválit a provést. Navíc když je přímo vedle celého cyklo pruhu cyklo stezka! To hraničí s Kocourkovem! Už mám bohužel negativní zkušenosti za pár dní fungování cyklo pruhu. Za 1). Po cyklu pruhu jezdí večer i neosvětlení cyklisté, zřejmě si myslí, že lampy stačí, aby byli vidět (cyklisti), ale nejsou vidět a když auta odbočují doprava hrozí obrovské riziko střetu s cyklisty. Za 2). Dále právě v těchto dnech (díky sněhu a mrazu) je ten slavný cyklo pruh v obou směrech téměř celý zaplněn sněhem, takže vlastně neexistuje, a přesto jsem viděl už dva cyklisty jak si to vesele řídí po zbytku šíře silnice, takže se tam auto už vedle nich nevejde a musí čekat až projede protijedoucí auto! Takže zdržování provozu a další riziko střetu s cyklisty. S tímto zřejmě autoři cyklo pruhu nepočítali že?
      Ten kdo to zařídil a schválil si může svědomí připravit na to, že je jen otázka času až tam nějaké auto smete cyklistu. Ještě že jsou zatím lidé z Polabin rozumní a moc to nevyužívají. A ještě jeden postřeh, úspora času cyklisty jedoucího po stezce a cyklopruhu po celé délce je v několika ubohých desítkách sekund. Maximálně.

      S pozdravem
      Hromádko J.
      Pardubice

      • Kuba Kutílek napsal:

        S cyklopruhy bylo třeba někde začít, aby se s tímto opatřením Pardubáci seznámili za řidítky i za volantem. Osobně si také dovedu představit jiné ulice, kde by výhoda oproti stezka byla patrnější. Přesto jsem přesvědčen, že cyklopruhy patří i na Bělehradskou.
        Rozhodně cyklopruh nemůže za neosvětlené cyklisty, zde apeluji na zdravý rozum každého, kdo na kolo sedá.
        Shodou okolností byly pruhy vyznačeny nedlouho před příchodem zimy. Principiálně mi nevadí, když cyklopruh, který většinu roku slouží, zmizí na několik týdnů v roce pod sněhem. (I když například v Kodani jsou už tak daleko, že zimní údržbu začínají právě protažením cyklopruhů.)
        Pokud cyklopruh není sjízdní, užije cyklista standardní pruh, přestože to motoristovi může přijít absurdní, prosím ho o ohleduplnost.
        Ostatně ono zdržení za cyklistou bude menší než oněch vysmívaných několik desítek sekund.
        Uvědomme si prosím, že oním rizikem při střetu je automobil, nikoli cyklista samotný.

  3. Velice fandím Pardubicím na kolech napsal:

    Dobrý den,
    jsem zastáncem jízdy na kole do práce, za zábavou atd. Pár měsíců jsem pobívala v Dánsku a mohla jsem si vychutnat jízdu na kole každý den. S příjezdem do Pardubic jsem musela kolo odložit do sklepa a zvolit nahradní způsob dopravy. Průjezd městem s mým ročním synem v sedačce (natož ve vozíku) se mi zdá dosti nebezpečný a tak chodíme pěšky, popř. jezdíme autobusem nebo autem. Je mi to velice líto a pokud se podaří prosadit další jízdní pruhy jako jsou v Bělehradské ulici, tak budu ráda. Přijde mi škoda tak krásné centrum více nevyužívat pro jízdu na kole. Kdo byl v Dánsku jistě pochopí – když už nic jiného, tak to má své kouzlo.
    M. Kotasová

Komentáře nejsou povoleny.