K otevření obchodního domu Kaufland v ulici S. K. Neumanna

Otevření nového obchodního domu v ulici S. K. Neumanna je dalším důkazem absence koncepce v rozvoji Pardubic. Negativní dopady objektu, byť laikovi na první pohled ne hned zřejmé, jsou více než závažné.

Neefektivní využití cenného městského prostoru

Je v rozporu s principy územního plánování, aby v atraktivní rozvojové oblasti v blízkosti městského centra vznikaly monofunkční jednopodlažní objekty, nebo dokonce velkoplošné jednoúrovňové parkovací plochy. Tento způsob výstavby je mrháním cenným městským prostorem, ve kterém mají být vyváženy funkce pro bydlení, administrativu a služby. Areál bývalého železničního vojska byl (a zčásti stále je) ideální lokalitou pro smysluplný rozvoj města v blízkosti hodnotné přírodní oblasti, sportovišť a městského centra.

Výčet negativních dopadů stavby na fungování města

  • Chybějící funkce – za největší nedostatek považujeme absenci funkce bydlení. Lidé musí někde bydlet. Pokud lidem není umožněno bydlet v atraktivních lokalitách v blízkosti centra, stěhují se za město do suburbií. Následně jsou odkázáni na dojíždění automobilem do města a tím snižují kvalitu života lidem, kteří v něm žijí.
  • Indukce dopravy – jako základní argumentem pro výstavbu Kauflandu byla zmiňována absence obchodního domu v této části Pardubic (zejména pro sídliště Višňovka). Proč se tedy postavil obchodní dům, který bude sloužit mnohem větší oblasti? Dům s takovouto prodejní plochou bude přivádět dopravu z širokého okolí (dle aktuální výše slevy rohlíků) a tím zvyšovat dopravní zatížení.
  • Snížení dostupnosti služeb – nepochybně bude určité skupině lidí v oblasti umožněno nakupovat levněji. Následný přesun zákazníků se však může stát likvidační pro lokální prodejce (např. živé lokální centrum na Benešově náměstí). Zejména pro lidi s omezenou pohyblivostí to může být velká komplikace. Stejně tak se dostupnost služeb sníží pro lidi bez automobilu, jako jsou děti a důchodci (kteří jsou v oblasti bohatě zastoupeni), nebo pro lidi, kteří prostě neradi nakupují v obchodních domech.
  • Estetika – objekt má nulovou estetickou hodnotu, zejména v kontextu zástavby na západní straně ulice S. K. Neumanna.

Jak v budoucnu zabránit nezodpovědnému zacházení s územím města

Prostřednictvím územního plánu lze pečovat o město. Některé nové stavby jsou dokladem, že se to pardubickému zastupitelstvu nedaří. Doufejme, že nadcházející komunální volby ukážou, že v Pardubicích není ještě vše ztraceno. Skvělou příležitost k tomu budou mít noví zastupitelé během zpracování návrhu zadání územního plánu pro Pardubice v roce 2011.

Příspěvek byl publikován v rubrice Koncepce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na K otevření obchodního domu Kaufland v ulici S. K. Neumanna

  1. Ifča napsal:

    Souhlasím, je to břídilství, tuto stavbu jen pár metrů od mého rodiště a domova jsem oplakala. Jak by tady bylo krásně…
    Dokážu si představit tady představit obchodní dům, ovšem rozhodně jiného charakteru, začleněný do dejme tomu nově vzniklé bytové zástavby. Před ním náměstíčko, cukrárnička, lavičky… ach! smutek.

Komentáře nejsou povoleny.