Fenomén fixed gear aneb tomu kolu něco chybí … #2

V minulém článku jsme se dozvěděli, co že to ty furtky vlastně jsou a jak se to stalo, že jsou dnes tak populární. Dneska si povíme, jaké jsou možnosti pořízení takovéhoto kola a trošku si naťukneme českou fixie scénu.

Pokud se rozhodnete, že takové kolo chcete taky, v zásadě jsou dvě možnosti, mezi kterými můžete volit:

První, nejjednodušší, je zakoupení hotového kompletu. Většina společností vyrábějící (nejen) silniční kola má dnes v nabídce nějakou tu furtku. Vystavenou na krámě ji běžně u prodejců nenajdete, ale od dealerů značek jako Kona, Bianchi, Schwinn atd. by neměl být problém kolo objednat. I v Čechách ale existují specializované fixed gear shopy, kde si můžete zakoupit jak už hotový komplet, tak si nechat kolo sestavit z jednotlivých komponent. Případně si kolo z nakoupených součástek můžete sestavit sami. Tyto obchody nabízejí široký sortiment značek specializujících se přímo na furtky společně s širokou škálou všemožného příslušentví. Hlavní výhodou oproti běžným cykloshopům je jejich znalost furtošlapové problematiky, a tak by se vám nemělo stát, že na vás budou koukat jako na blázna, když budete shánět lockring. Za všechny jmenujme zejména pražský Funbikes (dealer značek RH+O a EightInch) a břeclavský Max Cursor (Cinelli). U takto zakoupených/sestavených kol počítejte s cenou od 10-15 000,- Kč výš.

Druhou možností je konverze klasického silničního kola, u nás jsou to zejména populární kola značky Favorit. Pro začátečníka s děravou peněženkou je to ideální volba. Starých favoritů a esek se válí po půdách a kůlnách tisíce a i ceny v bazarech jsou příznivé. První fáze spočívá v odstranění všeho přebytečného – světla, blatníky, přehazovačky, brzdy, druhý a popř. třetí talíř převodníku – vše pryč. Složitější situace nastává u zadního kola. Pokud na kole byla kazeta, je to rovnou na výměnu náby. Většina favoritů, pokud jsou v původním stavu, má ale šroubovací vícekolečko. To se dá vyměnit za pevné šroubovací jednokolečko, které zajistíme další matkou. Zbývá už jen koupit dostatečně široký řetěz a máme za 200,- Kč hotovo. Toto řešení ale z vlastní zkušenosti nedoporučuju, jelikož kolečko i kontramatka (která vlastně není kontra) mají stejný pravotočivý závit a při prudkém zabrzdění hrozí povolení. Je tedy lepší zakoupit si speciální fixed zadní náboj, u kterého má kontramatka opačný závit. Není to nijak závratná investice (např. pardubický Velo Blažek za 700,- Kč) a za ten pocit klidu a jistoty to stojí.

No a pokud se vám ani jedna z uvedených možností nelíbí, ale přesto byste si rádi zkusili jízdu na furtce, neváhejte a kontaktujte Město na kole. I v našich řadách se pohybuje několik vlastníků různých furtošlapů, a tak vás rádi s jízdou na těchto kolech seznámíme.

Fixed gear v ČR

Až do poloviny roku 2009 jsem žil v přesvědčení, že Pardubice jsou jediným místem, kde se na furtkách v ČR jezdí. Pak jsme ale objevili Praha Fixed Blog a zjistili, že v Praze už nějakou dobu dobu funguje komunita fixie riderů. V tom samém roce vznikl i Moravia Fixed Gear klub. Během loňského roku se už vše rozjelo naplno – alleycaty, první gold sprinty, Kanec Trophy, ostravský PussyWagon, vzniká úžasný Pedal Project, ve větších městech lze občas spatřit někoho na furtce. Moc se těším, co přinese rok 2011 …

A na závěr tu máme takovou menší galerii furtkových událostí a počinů z ČR

Příspěvek byl publikován v rubrice Inspirace, Kola. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 reakcí na Fenomén fixed gear aneb tomu kolu něco chybí … #2

  1. drahomir napsal:

    Chci se optat jak se jmenuje klíč na utáhnutí lockringu a dá se běžně sehnat? díky dr.

  2. martin napsal:

    Nemá někdo zkušenosti s těmadle řidítkama http://funbikes.cz/cs/eshop/produkty/riditka-bullhorn-stribna-3760/ ? líbí se mi a chtěl bych pořídit něco jineho než klasicke silniční co mám ze stareho favorita, tak by mě zajmalo jesi se na nich jezdí pohodlně. diky za odpověď

  3. Pavel napsal:

    Ahoj, buduju teď svojí první fixie a mám možná dost hloupej dotaz, co je to za udělátko kterym pokérovanej borec ve vidku montuje řetěz? Popřípadě, kde sehnat?

    • Honza Jirásek napsal:

      Nýtovačka na řetěz. K dostání snad v každém cykloshopu 😉

Komentáře nejsou povoleny.