R e s p e k t u j m e s e !

Už 14 dní můžou cyklisté v Pardubicích zkoušet, jak rychle se jede v červeném vyhrazeném pruhu. Kolem vozovky na sloupech visí plakáty, které nenásilnou formou nabádají k respektu mezi lidmi na kolech, automobilisty a řidiči trolejbusů.

Funguje to?

Už jste cyklopruh v Bělehradské ulici vyzkoušeli? Jak se vám po něm jelo? Líbí se vám tato myšlenka? Dáváte přednost vyhrazenému jízdnímu pruhu, nebo stezce na chodníku? Proč?

Příspěvek byl publikován v rubrice Bělehradská - cyklopruhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 reakcí na R e s p e k t u j m e s e !

  1. Díky za cyklopruh v Bělehradské ulici ! napsal:

    Je moc dobře, že tento červený cyklopruh vznikl právě v Bělehradské ulici. Jelikož vede totiž podél pohodlná a široká cyklostezka, za tři týdny, co červený cyklopruh funguje, jsem nezaznamenal jediného cyklistu, který by cyklopruhem projížděl. Zcela logicky 100 procent cyklistů jezdí po stezce, kde je menší riziko střetu s vozidly. Jen blázen by si zvolil varinatu kolizní trasy s auty. Opravdu jsem neviděl jediného cyklistu, který by tento pruh využil a to Bělehradskou projíždím na kole, autem nebo procházím pěšky několikrát denně (s výjimkou víkendů se po Bělehradské pohybuji každé ráno v 6 hodin, dopoledne v 11:30, dále pak ve 12:30 a okolo 16 hodiny).
    A proč je dobře, že tento cyklpruh vznikl právě v Bělehradské ulici? Jeho naprostá ignorace ze strany cyklistů dokazuje zbytečnost této invcestice, zcela vyhozené prostředky, které mohly být využity jindě a doufejme, že tímto pádem bude akce městem vyhodnocena jako neúspěšná a doufejme, že město na podobný nesmysl v jiných částech Pardubic nepřistoupí.
    Takže díky za to, že se podařilo prosadit cyklorpuh právě na Bělehradskou ulici, protože kdyby byl situován do jiné lokality, byl by asi využíván a tím by vznikl dojem, že to je úspěšná akce.

    • Naprosto souhlasím napsal:

      Naprostý souhlas. Cyklopruhy jsou fajn, ale proč zrovna tady, když je tam stezka? Projíždím tam taky poměrně často a ještě jsem po cyklopruhu neviděl jet jediného cyklistu. Můžu někde zjistit, kdo to navrhl a schválil? Rád bych se ho zeptal „Proboha proč?“.

      • Honza Jirásek napsal:

        Odpověď na většinu Vašich otázek najdete zde: http://mestonakole.eu/blog/2010/11/otazky-a-odpovedi-k-belehradske/
        A kdo to navrhl a schválil? Návrh vzešel od našeho sdružení, ikdyž původně se nejednalo o Bělehradskou ulici. Ta vzešla z následné konzultace s Odborem dopravy, který projekt posvětil.

        • RE napsal:

          To mi pridava na pocitu, ze Vasemu sdruzeni je jedno co a kde, hlavne neco.. Pokud pruhy tak nekde, kde maji smysl. Je sice pekne, ze vase sdruzeni dosahlo sveho a pruhy se vybudovaly, ale proc belehradska???

  2. Dobrý nápad, špatná lokalita napsal:

    Dobrý den,
    nápad zřídit červené cyklopruhy v Pardubicích mi přijde skvělý. Však si to představte, frčíte po Dašické do města nebo po 17. listopadu z města a máte svůj metřík a půl prostoru, auta vás nevytlačují na chodník, máte před sebou volno a můžete šlapat na plný knedlík! Jo jo, to by byla krása. Teď aby se člověk mezi auta bál. Auťáci berou cyklistu jako někoho, kdo je na silnici vetřelcem, cyklisté v nich vzbuzují jejich nejtemnější pudy a agresi. Cyklopruh by cyklisty konečně postavil autu na roveň!
    Je jen škoda, že první cyklopruh vzniknul zrovna v Bělehradské, kde jezdí spíš maminky s dětmi než dopravní cyklisté. Úplně chápu, že rodiny s dětmi radši preferují oddělenou cyklostezku, ale pro nás, kteří se každý den proplétáme v raní i odpolední špičce na nejfrekventovanějších ulicích mezi auty, by cyklopruh byl ohromnou úlevou.
    Takže jen tak dál! Díky za první cyklopruh a ať další vzniknou spíše na dopravních tepnách.

  3. ke zvážení napsal:

    narodil jsem se v pardubicích, ale už několik let žiju v praze. v pardubicích jsem jezdil na kole i na pohotovost. v praze jsem chtěl taky, ale má to jeden trabl: jsou tam kopce. takže mi trvalo dva roky, než jsem se k tomu donutil. a teď trošku jiný příběh: mám jednu kamarádku. v praze. typická ukázka těch, kteří jezdí auťákem, protože socka je nacpaná a přeci nemůžou dorazit na ‚meeting’/schůzku/rande zpocení. no, jak myslí. s velkými výhradami, ale budiž. je to kočka. horší pocit jsem už měl z toho, když mi sdělila, že cyklisti ve městě jsou super, ale jedině s helmou. ty bez helmy by nejradši srazila, protože jsou to hlupáci. (já jezdím zásadně bez helmy.) s tím pak souvisela moje následující otázka: a kdyby měli cyklisti vyhrazené pruhy, taky by ti jejich neskořápkovatost vadila? – ne, takový pruhy by byly super! takže prosím, praho, následuj moudrých kroků pardubic a buduj pruhy! ropa za chvíli dojde a hlupáci nebudou ti na kolech bez helem.

    • RE napsal:

      zrovna na tom pruhu bych helmu nosil, pokud bych jezdil po stezkach po meste, tak bych ji nepouzival.. ale pokud bych chtel zvolit rychlejsi jizdu, vyuzit pri tom pruhu, tak s helmou..
      Celkove nabývám názoru, že se shodneme na tom, že pruhy pro cyklisty by mohly být uzitecne, prínosné ale NE v Belehradský!! Fakt nechapu, ze to nekdo nedomyslel.. Mela se udelat studie, kdo po tech stezkach jezdi, zjistili by, ze tam jezdi prevazne takovi lide, kterym staci stezka vedle a pruh bych udelal jinde.. Treba to nekomu dojde..

  4. reakce napsal:

    Já jsem rád,že tady máme první cyklopruh, doufám,že jich bude více (a blíž místům,kde se vyskytuji).Pro mě je to super věc,rád jezdím 30km/h a víc,když ale na cyklostezce musím každých 200 metrů zastavit u jakékoliv malé silničky(a nejlépe kvůli přechodu pro chodce ještě slézt),tak mi je taková cyklostezka k ničemu a raději jedu po silnici paralelní ulicí.
    Cyklopruh byl plánovaný na jiných silnicích, Bělehradská měla být až jedna z posledních. Všichni tam používají výbornou stezku z Polabin přes park až k zimáku,Bělehradskou a následně Studentskou nejezdí skoro nikdo,takže ani nikdo nejezdí v cyklopruhu.
    Helmy a pocení: Já bez přilby ani nevyrážím,prostě proto, že jezdím rychleji a tak trochu nebezpečně. Ale chápu lidi,kteří jezdí pomaleji a po méně frekventovaných silnicích,že nemají potřebu přilbu nosit.
    Dneska už se za rozumné peníze prodávají elektrokola, na těch se každý (ne)zapotí stejně jako na rovině.
    mějte se. Ondra

Komentáře nejsou povoleny.